«... жінка, одягнена в сонце, і місяць під стопами її, а на голові її вінець із дванадцяти зірок» (Одкр. 12,1) – статуя саме такої Марії, «Апокаліптичної», образ якої знаходимо в Одкровенні Івана Богослова, була встановлена 12 травня 2019 року, в День Матері, на площі Незалежності в центрі Красилова.

З ініціативи настоятеля нашої парафії брата Матвія Стибурського громада Красилова отримала чудовий подарунок, який буде символом захисту та милосердя для мешканців та гостей міста. Під час урочистого відкриття та освячення статуї брат Матвій звернувся до всіх присутніх з вітальною промовою, в якій відзначив: «Я сьогодні хочу з усіма розділити цю радість, що на площі, де ще зовсім недавно стояв пам’ятник вождю революції, вже стоїть і буде стояти посвячена статуя Пресвятої Діви Марії. Це здійсниться в день, посвячений матерям, напередодні спомину Пресвятої Діви Марії Фатімської, за латинським календарем. Дивлячись очима віри, читаємо в Писанні в книзі Одкровення про жінку, одягнену в сонце, і місяць під її ногами, і про дракона, який воює проти неї, про духовне протистояння, навіть про духовну війну між жінкою – Матір’ю Церквою і духовними силами зла: дияволом, його слугами, всіма іншими ворогами Бога, життя і істини. Наша статуя має виразити цю війну, протистояння і остаточну перемогу Бога, Марії, Церкви і істини». Далі брат Матвій розповів про історію створення і встановлення статуї, про знаки Божого Провидіння, які супроводжували цю подію. Із зворушенням брат Матвій подякував всім жертводавцям, які складали свої пожертви і завдяки яким стало можливим створення і встановлення статуї Богородиці.

Встановлення і освячення статуї Марії стало справжнім святом не тільки для нашої парафії, але й для мешканців міста. Міський голова, Ніла Островська, звернулася до всіх присутніх зі словами подяки: «Господь Бог послав нам такий день, і ми всі радіємо, і усвідомлюємо, який історичний день сьогодні в нашій громаді. Ми отримали такий чудовий подарунок – витвір мистецтва. Я вклоняюсь низько кожному, хто докладав часточку своєї душі і серця для того, щоб наше місто було під покровом Пресвятої Богородиці».

До відкриття скульптури також були запрошені настоятель української православної церкви Отець Микола та настоятель української греко-католицької церкви Отець Ігор. На заході був присутній ксьондз канонік Яцек Амрощик із Польщі, який із вдячністю побажав красилівчанам усіх Божих благ.

Автор символічного образа Апокаліптичної Діви Марії, викладач Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва ім. Івана Труша, аспірант Львівської Національної Академії Мистецтв, скульптор Роман Кикта в своїй промові подякував за надану можливість створення образа, яка приносить радість та щастя, а також поділився відчуттями, які надихнули його на створення саме такої Марії: «Це є те, що я намагався відчути. Через ці гострі грані, через заломи ліній, форми мало бути передане відчуття трагізму, відчуття того, що щось нависло над нами. Але і в виразі обличчя, і в жесті Богородиці можна побачити і те, що ми маємо благодать. Богородиця очікує на ту благодать Божу, і я надіюся, що те, що нависло над нашою самобутністю, ідентичністю, над нашою вірою, буде здолане, тому що зло сліпе, змій (якого попирає ногами Марія) – він без очей, а ми - бачимо, і все починається з нас».

Освятив скульптуру Матері Божої Діви Марії заступник голови комісії у справах Сім'ї при Конференції Римсько-католицького Єпископату України Ян Нємєц. В своїй урочистій проповіді єпископ Ян відзначив: «Ця жінка з Книги Одкровення – це, по-перше, Пресвята Діва Марія. Вона одягнена в сонце, тому що Вона завжди показує на Ісуса Христа. Цим сонцем справжнім є Ісус Христос, Ісус Христос є Її славою, Вона ніколи не показує на Себе, Вона є покірна. Але ця жінка з Книги Одкровення – це також Церква, бо вона також не світить своїм світлом, вона не голосить нікого, лише Ісуса Христа. Вона є одягнена в сонце. Але ця жінка, одягнена в сонце, Мати Божа, Церква, має ще одне значення: це моя і твоя душа, це моє і твоє серце. Тому треба, щоб і ти був одягнений в сонце, і не світив своїм світлом, лише світлом Ісуса Христа. І тоді будеш перемагати сатану. Як сказав скульптор, ця боротьба є не лише між Матір`ю Божою і сатаною, не між Церквою і тими, хто стоїть проти, але ця боротьба є в душі кожного з нас. Ця боротьба постійно триває в наших серцях. Ми є спокушувані, щоб вибрати Мати Божу або цього дракона».

На завершення цього чудового свята пролунало неперевершене «Аве Марія» у виконанні заслуженої артистки України, солістки Хмельницької обласної філармонії Фатіми Чергіндзії.

Так, Діва Марія в Красилові несхожа на інші численні образи Богородиці. Апокаліптична Марія – це Марія, яка не тільки народила й виховала Ісуса, але яка на власні очі бачила і переживала страждання і смерть Свого Сина на Хресті; Марія, яка бачить зневагу до Христа в сучасному світі; Марія, яка бачить численні страждання людей і загрозу, яка нависла над світом; Марія, яка бачить, як сучасний світ зневажає дар життя, спотворює Божу істину і знищує образ і призначення жінки, надане їй Богом. Марія, яка покладе до ніг Бога Отця переможеного сатану, дякуючи Богу за Його силу і благодать.

Так, це Марія, тендітна і покірна, яка відважно і рішуче веде духовну війну із сатаною, і врешті решт, розчавить йому голову.

Молись за нас, Пресвята Богородице Діво!

Поділитись в соц.мережах

Comments:

Додати коментар


Захисний код
Оновити